Prikaz stupnjeva nakačenosti trebao bi nam pomoći u razumijevanju djelovanja entiteta na domaćina. S. Allen ih jednostavno dijeli na: nakačenja (na auru domaćina), koja se nazivaju i opsesijama, i posjednuća (entitet je ušao u fizičko tijelo) koja su puno rjeđa, mada kaže kako se u praksi često događalo da netko dođe s uvjerenjem da je posjednut.1

Dr. W. Baldwin smatra da se nakačenje entiteta događa u podsvijesti što objašnjava na sljedeći način:

"Nakačeni entitet funkcionira u sklopu podsvjesnog uma domaćina. Zahtjevi, stavovi, stvari koje mu se sviđaju ili ne sviđaju, apetiti, ponašanja entiteta izgleda da se miješaju s domaćinovima. Reakcije na podražaje koje se čine karakterističnima za osobu, mogu u stvari poticati od entiteta, bića koje ima svoju zasebnu prošlost i teret emocionalnih zaostataka".2

U nastavku slijede prijedlozi podjele nekoliko nezavisnih autora, pa počnimo s dr. R. Allisonom koji je svoju podjelu prezentirao na 2. pacifičkom kongresu psihijatrije u Manili 1980.3 On je ponudio pet različitih stupnjeva posjednuća (engl. Possession) koji pored vanjskih utjecaja, uključuju i psihičke pojave koje su mogle biti stvorene od same osobe (prva dva stupnja). U nastavku slijedi opis i primjeri iz njegove prakse:

  • Posjednuće 1. stupnja predstavlja kontrolu preko određene ideje, opsesije, prisilnih radnji, kompulzija ili nekom ovisnošću (alkohol, narkotici, hrana, seks). Kao primjer Allison navodi gospođu koja mu je došla s opsesivno-kompulzivnom neurozom, žaleći se na depresiju i kompulziju koja ju je tjerala na opetovano pranje ruku. Ženi je prije puno godina prsnula voda u lice dok je bila u javnom zahodu, što je rezultiralo konjuktivitisom. Od tada je izbjegavala odlazak u javne zahode zbog stalno prisutne misli da bi mogla oslijepiti bude li se takvo što još jednom ponovilo. Takva fiks-ideja o javnim zahodima za nju je postala opasna. Počela je ozbiljno utjecati na njezin društveni život, jer su izlasci postali vremenski ograničeni potrebom odlaska kući zbog korištenja vlastite kupaonice. Nije mogla raditi svoj prethodni posao tajnice, a nije mogla prisustvovati niti jednom događanju u gradu.
  • Posjednuće 2. stupnja postoji zbog utjecaja "negativnog" pod-identiteta razvijenog kod osobe koja ima histeričnu osobnu strukturu. Kao primjer je naveden mladić koji je kao deveto­go­diš­njak stvorio izmišljenog prijatelja, dok se skrivao ispod kreveta kako bi pobjegao od još jednog majčinoga izljeva bijesa. Ta izdvojena (disocirana) psihička kreacija razvila se u pod-identitet koja mrzi sve žene smatrajući ih dobrima samo za seks, što je na kraju završilo silovanjem i umorstvom šest djevojaka u dvjema američkim saveznim državama! Istovremeno s tim događanjima mladić je u svojoj primarnoj osobnosti imao odgovoran posao, živio s djevojkom s kojom je seks bio divan i odgajao njihovog sina. Kada bi se umorio, posustajući na bilo koji način, pod-identitet bi preuzeo kontrolu i ubio novu djevojku. Njegova je primarna osobnost bila u potpunoj amneziji za vrijeme svih tih epizoda dok nije izvršena psihijatrijska istraga hipnoterapijom, kad je doznao da je moderni dr. Jekyll i gosp. Hyde bez ikakvoga sjećanja na trenutke ubilačkih aktivnosti. Allison kaže:

"U mnogim kulturama alter-ego [pod-identitet] bi se smatrao najboljim primjerom zloduha koji je napao tijelo ovog inače pristojnog mladića.

Međutim u somnambulističkom4 stanju pokazao se vrlo jasno psihosociološki korijen ovog mentalnog raš­čla­nje­nja. Način na koji je alter-ego bio u stanju baratati potisnutom agresijom protiv njegove majke je jasno pokazan."5

1 ^Usp. S. Allen: Spirit Release: A Practical Handbook, O Books, 2007., str. 127, 130
2 ^Ph. D. W. J. Baldwin: Spirit Releasement Therapy: A Technique Manual, 2nd edition, Headline Books, 1995., str. 219, moj prijevod
3 ^Usp. dr. med. R. B. Allison: The Possession Syndrome; Myth, Magic and Multiplicity, 1980., viđeno: 02.03.2011.
4 ^Izraz koji se koristi u hipnoterapiji za označavanje duboke razine pro­mije­nje­nog stanja svijesti. Iako se ovaj pojam koristi i za mjesečarenje, ovdje nije riječ o ničemu sličnom. Prema onome što sam do sada uspio doznati i iskusiti, mogu reći da osoba u ovakvom stanju ne može zaspati ni kad bi to i poželjela, te je potpuno sposobna za vođenje konverzacije.
5 ^Isto, moj prijevod
Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .