EPUB format

Prihvaćeni standard za razmjenu različitih publikacija u elek­tron­skom obliku. Podržavaju ga različiti prijenosni uređaji za čitanje koji koriste tzv. elektronski papir (zaslon koji ne svijetli i podsjeća na papir). EPUB je u stvari standardizirana zip arhiva html dokumenta, pripadajućih slika, itd. Osim takvih čitača postoje i aplikacije za razne operativne sustave i internet pre­traživače koji omogućuju prikaz dokumenata formatiranih u EPUB-u (npr. u slu­ča­ju da koristite Firefox možete probati besplatni EPUB­Reader).

Provjera izvornosti

MD5 i SHA-1 su (tekstualne) datoteke koja se koriste za ut­vr­đi­va­nje iz­vor­no­sti i po­nu­đe­ne su uz linkove za skidanje određenih do­ku­me­na­ta. Samo MD5 ili SHA-1 koji su skinuti s ovih stranica mogu se upotrijebiti za provjeru izvornosti korištenjem nekog od popularnih programa za provjeru MD5 ili SHA-1.

Tiskana izdanja

Neki od tekstova prikazanih na ovim stranicama postoje i u tiskanom izdanju. Tisak i nabavka je zasad omogućena korištenjem Createspace/Amazon servisa, a cijene tiskanih izdanja, ako nije drugačije navedeno, pokrivaju isključivo trošak fizičke izrade knjige (tiskanje i materijal).

Portal

Sadržaj portala je uređen korištenjem besplatnog Joomla CMS-a. Kako bi se olakšalo objavljivanje novih članaka i izbjeglo da au­to­ri i editori troše previše vremena na tehnikalije i npr. koriste web uređivanje tekstova (standardno TinyMCE) koje je u manjoj ili većoj mjeri neupotrebljivo i tjera u očaj, tekstovi se napisani/uređeni korište­njem besplatnog OpenOffice-a (.odt ili .doc) i onda objavljeni na portalu korištenjem isto tako besplatnog WebPublish dodataka za OpenOffice. WebPublish se koristio i za kreiranje EPUB dokumenata.

Ponuđeni PDF dokumenti su kreirani direktno u OpenOffice-u i uklju­ču­ju bookmarks link za lakšu navigaciju. Ako još uvijek nemate PDF čitač, možete ga besplatno skinuti ovdje.

Transkripte objavljenih primjera seansi sačinjene su uz pomoć bes­pla­tnog Sound Editor-a (samo za Windows).

 

Ako imate neka pitanja ili trebate pomoć oko tehnik@lija obratite nam se preko stra­nice za kontakt.

 

Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .