Prvo poglavlje bilo je određivanje stajališta. Kad čovjek ne zna gdje se nalazi, ni najbolje karte ne mogu pomoći, iako je cilj poznat. O cilju govore svi: kraj ratova i terorizma, razumijevanje među narodima i religijama, dovoljno hrane za sve, ekološki podnošljiva industrija i tehnologija itd.

Ove stvari trebale bi biti samorazumljive. Činjenica da ih moramo izreći kao ciljeve znači da smo vrlo udaljeni od normalnog stanja. Civilizacija je odmaknuta od prirodne ravnoteže. Od-maknuta je, i zbog tog odvajanja počela je uništavati svoje vlastite životne temelje. Motiv raskola, razdvajanja i odmicanja u Kali-yugi djeluje na svim razinama.

Simbolično govoreći, živimo u "dobu tame", dakle u jednom vrijemeprostoru koji se odcijepio od svjetlosti. "Doba tame" odnosi se na doba u kojem su sile tame zavladale Zemljom – i to odavno, što se po njihovim plodovima lako može prepoznati. Mnogi znaci i pretkazanja upućuju na to da će doba tame uskoro završiti. Dakle, ne samo što živimo u dobu tame, nego i u njegovoj završnoj fazi gdje se na duhovnom horizontu već može vidjeti nova svjetlost. Samo s ovog stajališta moguće je tamu prepoznati kao takvu i razlikovati je od svjetlosti. Tko vidi samo tamu, nije u stanju razlikovati.

Kada dođe jutro, počinje razdvajanje tame i svjetlosti, i odluka onih koji odabiru je neizbježna. Svaki čovjek se mora odlučiti: Kome ću vjerovati? Kojim pravcem ću ići? Što mi je važno, a što nije? Što hoću postići u životu?

Prema svjetonazoru s kojim se čovjek osjeća povezan, razlikovat će se odgovori na ova pitanja. U prošlosti su prevladavali svjetonazori sila tame – u znanosti, psihologiji, filozofiji, te u teologiji, religijama, okultizmu, ezoteriji – i ove svjetonazore vrijedi prepoznati i "ras­vije­tli­ti".

Poluistine – svjetonazori sila tame – svakako sadrže i istine, ali samo u jednostranom, nepotpunom obliku. Tek kada se ti svjetonazori dosljedno preformuliraju i promisle do kraja, razlike postaju jasne i iznenađujuće, premda na početku izgleda kao da svi govore o istome.

Zemlja: Mjesto odluke

Raskol koji djeluje kroz Kali-yugu može se promatrati i filozofski, jer se na Zemlji očituje kao istovremena prisutnost sila tame i snaga svjetlosti. Jedni se služe lažima i manipulacijom, drugi djeluju istinito, ne povodeći se za sebičnim interesima. Njihova unutarnja usmjerenja i životni ciljevi razlikuju se koliko i svjetlost od sjene.

Spoznaja da na Zemlji istovremeno (i paralelno) postoje "svjetlost" i "sjena" skoro je prozaična, ali ima dalekosežni značaj. Naime, svjetlost i sjena međusobno se isključuju. Svjetlost je samo svjetlost, sjena je samo sjena. Dopre li svjetlost do sjene, ona bi postala svjetlost, i obrnuto. (Naravno, postoje različiti stupnjevi sjene i inten­zi­te­ta svjetlosti, ali oboje su stupnjevanje unutar područja tame, odnosno svjetlosti.) Samo u određenom graničnom području svjetlost i sjena se dodiruju, naime kod "obalne crte" na kojoj se razdjeljuju.

Isti princip vrijedi – prema mito-logičkoj slici svijeta – i na kozmičkoj razini, u odnosu na svjetove svjetlosti i svjetove tame. Oni također egzistiraju odvojeno (i paralelno), ali se dodiruju u graničnom području. Budući da su na Zemlji prisutni i svjetlost i sjena, može se zaključiti da ona pripada graničnoj sferi multidimenzionalnog Kozmosa. To objašnjava i zašto je Zemlja mjesto za koje se ratuje. Razna bića imaju veliki interes za planet ljudi, jer on je točka razgraničenja gdje se duše odlučuju kojim će pravcem krenuti.

Osjećaj mnogih ljudi da Zemlja nije tek beznačajna mrlja u Univerzumu, već da joj pripada ključni značaj, ima svoje duboko opravdanje. (Potječe li osjećaj da je Zemlja u centru Univerzuma od praznanja da njezina pozicija u dimenzionalnoj "sredini" između svjetova svjetlosti i sjene ima ključni značaj? Je li kasnije pogrešno protumačeno da je Zemlja kozmološki centar Univerzuma?)

Svi vjeruju da su u svjetlosti

Sile tame ne vide sebe kao "sile tame", već vjeruju da su u svjetlosti. One su jedna s drugom u raskolu i međusobno ratuju, jer svaka za sebe smatra da je bolja "svjetlost" od one druge. Naravno, i svjetlost ima svoje predstavnike. Stoga se čovječanstvo susreće s različitim utje­ca­ji­ma "svjetlosti", odnosno "Boga", čiji su zagovornici sigurni u svoja gledišta. Ima li pravo grupa s najboljim propagandnim sredstvima? Jesmo li isporučeni najglasnijima, ili postoji mogućnost razlikovanja? Je li točno da istina uvijek pobjeđuje? Što je istina?

Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .