Tendencija manifestiranja potisnutih podsvjesnih sadržaja, ponajviše populariziran radom Freuda i Junga. Američka psihijatrijska udruga (APA) je u 3. izdanju (1980.) svog priručnika DSM, koji ima status gotovo svetog pisma struke, neuroze izbacila kao nejasan i neznanstven pojam. Potencijal za stvaranje neuroza u moderna čovjeka je tako velik da je malo vjerojatno da ne dođe do njihovog pojavljivanja, a koje često zbog neprepoznavanja niti ne shvaćamo kao nešto čime bi se trebali pozabaviti, već znaju biti i poželjna "oprema" današnjih cool karaktera.

(E621 ili engl. MSG) – umjetni pojačivač okusa koji se često može pronaći u industrijski intenzivno procesiranoj hrani i začinskim mje­ša­vi­na­ma, npr. staroj “dobroj” Vegeti od koje nitko (barem ne direktno) do sada nije stradao. Tvar se nalazi na većini listi najozloglašenijih dodataka prehrani (uz Aspartam i neka umjetna bojila). Zanimljivo da je japanski Ajinomoto, koji je izvorni proizvođač E621 isto tako i jedan od najvećih svjetskih proizvođača spomenutog Aspartama, a trenutni slogan ove grupacije glasi: "jedi dobro, živi dobro" (engl. Eat Well, Live Well).

 

Vidi: Aspartam, Fluor

Pojam koji označava suprotnu stvar od više poznatog placeba. Tipičan nocebo je na primjer, sada zakonski obavezna, oznaka na kutiji cigareta da “pušenje ubija”. Dakle, riječ je o negativnoj sugestiji koja su u kraj­njem slučaju može i ostvariti, ovisno o prihvaćanju i sugestibilnosti onoga tko je čita.

 

Vidi: Placebo

Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .