Svi vole čokoladu, 3 milijuna tona bude pojedeno godišnje, pola od toga u Europi. Ali uspjeh čokolade ima tamnu stranu.

Dok djeca razvijenog svijeta uživaju u slatkom okusu, realnost je bitno drugačija za afričku djecu Prema najrazličitijim agencijama industrija čokolade je optužena zbog prikrivanja trgovine djecom i iskorištavanju dječjeg rada na plantažama kakaovca.

Odlučili smo istražiti takve tvrdnje. Ali istina bi mogla biti opasna. Ići ćemo tajno sa skrivenim kamerama i izmišljenim identitetom.

Je li istina da mala djeca rade kao robovi za industriju čokolade?

Tamna strana čokolade je jedan u nizu dokumentaraca koji su pokušali rasvijetliti što stoji u pozadini slatkog iskustva kojem se veliki broj ljudi (često kompulzivno) predaje, a neki i ne mogu odustati jer su postali ovisni o tom užitku (često dodatno povećavajući već značajnu tjelesnu masu).

"Sitni" detalj koji je spomenut u filmu je činjenica da su vodeći igrači industrije čokolade potpisali još 2001. tzv. Harkin-Engel protokol kojim bi trebao biti reguliran i dječji rad i trgovina dje­com do sredine 2005. godine! Samo postojanje ovakvog protokola trebalo bi biti i više nego znakovito, kao i traženje te iste industrije da se rok produlji do 2008. godine jer im je, izgleda, prvi rok bio prekratak za osiguravanje nabave kakao sirovine koja neće uključivati spomenutu zloupotrebu djece. U 2009. godini na čokoladne proizvode potrošeno je 82,5 milijardi dolara.* Ovaj dokumentarac je snimljen 2010. godine i prema stanju na terenu mogli bi reći da ostavlja gorak okus u ustima.

 

20.01.12: Link na skidanje filma s hrv. titlovima više nije dostupan.

 

* ^http://www.guardian.co.uk/business/interactive/2010/jan/20/cadbury-kraft-nestle-mars-ferrero, viđeno 14.09.2011.

Moj komentar: Allison je uz dopuštenje za prijevod i objavljivanje na­po­menuo da se tekst treba uzeti s rezervom i da je sarkastičan, no bez obzira na to, na svoj način pokazuje nešto od "zdrave" obiteljske dina­mi­ke modernog čovjeka.

 

Dr. med. R. B. Allison

Prijevod: M. M.

 

Sljedeće smjernice proizašle su iz podataka otkrivenih tijekom liječenja triju žena, svake s višestrukim osobnostima (PVO op. a.). Dvije je liječio autor osobno, a treća je prisustvovala konzultacijama, za vri­jeme liječenja kod drugog liječnika. Njihove priče su toliko nevje­ro­jatno slične u nekim važnim aspektima da bismo sad već mogli imati neke naznake kako roditelji, ili još bolje, budući roditelji, mogu podići svoje kćeri tako da i one mogu imati više osobnosti nego djevojka iz susjedstva.

Razvijeno je sedam smjernica, koje će biti ilustrirane kratkim povijesnim detaljima iz svakog slučaja. Kada se svih sedam načela snažno poštuje, gotovo je sigurno da bilo koja kćer mora razviti više­stru­ke osobnosti kako bi preživjela.

Pacijentice: Elizabeth je imala sveukupno pet osobnosti, ali se sada skrasila na jednoj, onoj s kojom je rođena. Kay je imala osam osobnosti, od kojih su dvije i dalje postojane. Doris je imala samo dvije oso­bnosti, jer joj roditelji nisu bili talentirani kao drugi. Ona sad većinu vremena manifestira svoju izvornu osobnost.

Pravila

Pravilo 1: Nemojte željeti dijete, na prvom mjestu.

Elizabetina majka je već imala sina, uopće nije željela djecu, a to drugo dijete je trebalo biti tatino. On je želio dječaka, ali je morao uzeti ono što je majka rodila.

Kayina majka je ostala trudna šest mjeseci nakon vrlo teškog poro­đaja s prvim djetetom. Bila je vrlo nesretna zbog mogućnosti još jednog teškog poroda tako brzo. Kay je također od rođenja osje­ćala da je njen otac nikada nije želio.

Dorisina majka je bila siromašna i njezin suprug ju je napustio šest mjeseci nakon rođenja djeteta. Možemo samo nagađati njene osje­ćaje za vrijeme trudnoće.

Pravilo 2: Stvarajte i jačajte suprotnosti između majke i oca.

U svim obiteljima, čini se da postoji "dobar roditelj" i "loš roditelj." Ali dijete nikada stvarno nije moglo reći koji je koji. Osjećala se odbijeno od strane oca ili majke, ali se ipak nije mogla identificirati s drugim roditeljem.

Elizabetina majka je favorizirala starijeg brata i tukla Elizabeth. Bila je očeva miljenica, barem dok nije rođen mlađi brat, kada je naglo zamijenjena.

Kayina majka se pokušavala brinuti za nju, ali je u to vrijeme ima­la tumor mozga. Njezin otac bio je krut, zahtijevao savršenstvo i doveo je sebe i sve ostale do nadljudskih granica.

Pravilo 3: Osigurajte da jedan od roditelja, osobito omiljeni, nestane prije djetetove šeste godine.

Elizabethin otac je otišao u vojsku kad joj je bilo tri godine. Ona je bio toliko usamljena da je stvorila svoja prva dva alter-ega kao imagi­narne prijatelje.

Kayina majka je hospitalizirana na godinu dana zbog liječenja tumora na mozgu kad je Kay imala tri godine. Bila je smještena kod bake s očeve strane, fanatične radoholičarke koja mrzi muškarce, a koja je dobro istrenirala njezinog oca.

Dorisin otac je napustio obitelj kada je ona imala šest mjeseci. Majka se preudala prije njene pete godine.

Pravilo 4: Potičite suparništvo među braćom, ili ga barem nemojte prepoznati ili pomoći vašoj kćeri da se nosi s time.

Elizabethina "loša" osobnost se razvija nakon što je njezina majka došla kući iz bolnice, u trenutku kada joj je mlađi brat stavljen u naru­čje. Znala je da je otac samo čekao sina, i njezina mržnja prema dječaku bila je prevelika da bi je mogla suspregnuti.


Tako je stvorila svoj loš alter-ego u koji je pohranila svu energiju mržnje.

Kay je bila miljenica djeda i bake s majčine strane, s kojima je živjela od rođenja do šest mjeseci. Kada je tri godine kasnije rođena njezina mlađa sestra, Kay nikada nije bila ljubazna prema njoj. S ocem koji je gurao svoju djecu u savršenstvo, svaka kćer se vjerojatno mo­rala boriti za naklonost, pa je konkurencija bila intenzivna, ali uspjeh nikada nije bio nagrađen.

Pravilo 5: Sramite se vašeg obiteljskog stabla.

Elizabethi je majka stalno govorila o njenim tetama, koje je smatrala prostitutkama. Ona bi je također izgrdila za loše ponašanje s komentarima kao "Ako tako nastaviš, završit ćeš baš kao tvoja teta Drolja." Nakon nekog vremena, Elizabeth je potajno željela da može biti poput tete Drolje kako bi imala malo zabave u svom životu.

Kayin otac je čuvao kao tajnu činjenicu o svom prethodnom braku. Kad joj je bilo dvanaest, slučajno je naišla na sliku njegove kćeri Linde, i iskoristila je to ime za jednu od svojih alter-ega – amoralnu nimfomanku. Njezin otac je održavao strogi kodeks tajnosti u pogledu obiteljskih pitanja, zbog čega je njoj bilo vrlo teško slobodno pitati za pomoć izvan vlastite obitelji - bila bi kriva za otkrivanje obiteljskih taj­ni.

Pravilo 6: Pobrinite se za to da joj prvo seksualno iskustvo bude traumatično i da vam ne može pričati o tome.

Elizabeth je bila silovana na području škole u dobi od jedanaest godina. Zbog majčinih bujica riječi protiv seksualnog ponašanja njezine tetke, Elizabeth se nije usudila reći joj, iz straha da ne bude označena kao nemoralna i zla.

Kay je seksualno zlostavljana u dobi od trinaest godina od grupe Hells Angels-a dok je živjela kod bake na ranču. Nije se usudila reći baki jer je izvela svog konja u 2h u jutro, kršeći bakina pravila. Ona je znala da je kazna za kršenje pravila to da će izgubiti pravo na korištenje svog konja, kojeg je voljela više od bilo kojeg čovjeka.

Dorisin očuh je nije htio pustiti da ide u školu nakon šestog razreda jer su dječaci u školi. On ju je stalno optuživao za seksualne prijestupe za koje je bila previše sramežljiva da bi bila kriva. To je iza­zva­lo isti osjećaj krivnje u seksualnosti kao i epizode u životima ostale dvije djevojke.

Pravilo 7: Osigurajte da njezin privatni život kao adolescenta bude tako jadan da se želi udati kako bi pobjegla. Tada dopustite da se uda za seksualno devijantnu osobu koja može nastaviti vašu tradiciju.

Elizabeth je bila toliko nesretna kod kuće za vrijeme srednje škole da nije mogla dobro raditi svoje školske zadaće. Ona je tada stvorila glupu osobnost koja je pala sve ispite i uvjerila majku da joj dopusti da se ispiše iz škole. Zatim se udala za prvog muža, za kojeg su njeni roditelji mislili da je dobar ulov, da bi kasnije saznali da je trans­vestit. Kada je rodila dijete s cerebralnom paralizom on je svalio svu krivnju na nju, iako je dijete rođeno na zadak, s pupčanom vrpcom oko vrata.

Tri tjedna nakon stjecanja diplome srednje škole, Kay se udala za mladića koji je bio poznat po seksualnom promiskuitetu. Nikad joj nije bio vjeran u njihovih osam godina braka. Tako je ona, kao "Linda", bila nevjerna njemu kako bi mu se osvetila. Kad ga je ostavila, on ju je prisilio da se vrati. Da ju kazni, bio je fizički i verbalni sadist tijekom seksa, pomažući joj da postane klasični seksualni mazohista.

Dorisinom mužu je njezin očuh rekao da je bila loša i kako joj je zbog toga bilo potrebno svo premlaćivanje koje joj je on davao. Muž ju je nastavio tući da je održi "u redu" i gotovo je ubio. Tek kada je imala jednu i jedinu aferu shvatio je kako je to kad si sam povrijeđen i tad ju je prestao tući.

Epilog

Sva ova pravila moraju se primjenjivati s puno energije. Držite snažnu ambivalenciju tako da djevojka bude pod jakim, ali nespojivim porivima koji jednostavno ne mogu biti zadovoljeni u granicama samo jedne osobnosti. Dakle, ona će morati razviti alternativne osobnosti da bi mogla obraditi te proturječne emocije. Naučite je kako je pogrešno mrziti, ali joj dajte puno toga da mrzi u vama. Naučite je da je loše i grešno zabavljati se i uprite prstom u sve seksi ljude koji izgledaju kao da se zabavljaju, dok se vi mučite radeći.


Ovaj rad je namijenjen zainteresiranim roditeljima. Obiteljski tera­peuti, međutim, moraju čvrsto zahvatiti u ova pravila, ako žele biti u mogu­ćnosti pomoći roditeljima da ih slome.

 

Izvor

 

 

consuming_kids

Dokumentarni film o tome če­mu su danas djeca izlo­žena u Americi. Na žalost, zahvalju­jući "blagodatima" globaliza­cije stvar je odavna prešla gra­ni­ce Amerike i ne treba puno pro­nic­ljivosti za vidjeti da se te stvari događaju i oko nas, kao što i ne treba pu­no mašto­vi­tosti za zamisliti da ćemo uskoro svjedočiti i ono što se još nije počelo događati, a ob­ra­đeno je u filmu.

Trajanje filma je nešto više od 60 minuta, onoliko koliko tra­je prosječna epizoda popu­lar­ne sa­pu­nice ili svakako kraće od jedne nogometne utakmice. Od­lu­čite želite li uložiti toliko vremena i dobiti neke ideje o uzrocima simptoma koje već zasigurno primjećujete i kod svoje djece jer su izložena sve većim pritiscima na dnevnoj osnovi. Nema pokazatelja koji govore u prilog tome da bi se pritisak na njih mogao smanjiti.

Film bi roditeljima mogao pomoći i u objašnjavanju svojoj djeci da neke od njihovih tako jakih želja i zahtjeva u stvari nisu izvorno njihova već nametnuta od neumorne propagandne mašinerije koja stalno pomiče granice u svom nastojanju da bude što prisutnija sa svojim porukama u dječjim glavama i da na svoj način oblikuje njihove interese i kriterije po kojima su "face" i "cool", a sve u svrhu daljnjeg povećavanja profita.

27. minuta (Dr. prof. Juliet Schor, redovni profesor sociologije s Bos­ton College):

"Oni ih čak prate dok idu u kupaonice. Razgovarala sam puno ljudi koji su sjedili i promatrali djecu dok se kupaju i tuširaju, gledajući kako se koriste šamponom i sapunom, proizvodima za zdravlje i ljepotu, kako se ta kategorija naziva, kako bi nakon toga pisali izvještaje za njihove klijente što da učine s pakiranjem."

31. minuta (Dr. Michael Brody, dječji psihijatar):

"Izgovoriti ću to. Takvi propagandisti su vrlo slični pedofilima. U redu? Oni su stručnjaci za djecu. Ako želiš biti pedofil ili propagandist za djecu, trebaš znati s djecom i što će djeca poželjeti."

47. minuta (Dr. Michael Rich, Dječja bolnica Boston):

"To je ogroman, stotine milijuna dolara vrijedan biznis godišnje, koji prodaju zbog roditeljske nesigurnosti. U osnovi ostavljaju roditelje s mišlju da ako im ne nabave te stvari, da će njihova djeca zaostajati."

Producentski uvod

DJECA POTROŠAČI baca svijetlo koje očajnički trebamo na po­stupke neumorne propagandne mašinerije vrijedne više milijardi do­lara koja danas prodaje djeci i njihovim roditeljima sve od nezdrave hrane, preko nasilnih video igara i lažnih obrazovnih proizvoda do obi­telj­skih automobila.

Oslanjajuči se na uvide zdravstvenih djelatnika, zagovornika dječjih prava i ljudima iz te industrije, film se usredotočuje na eksplozivni porast dječje propagande u svijetlu deregulacije pokazujući kako propa­gand­isti za djecu koriste najnovija dostignuća psihologije, antro­po­lo­gije i neuroznanosti u preobrazbi američke djece u jednu od naj­moć­nijih i najprofitabilnijih potrošačkih demografija na svijetu. DJECA POTROŠAČI nas vraća prema sveukupnoj komercijalizaciji djetinjstva i postavlja neodložna pitanja o etici dječje propagande i nje­zinog utje­caja na zdravlje i dobrobit djece.

 

20.01.12: Link na skidanje filma s hrv. titlovima više nije dostupan.

  1. Tamna strana čokolade (dok. film)
  2. Djeca potrošači (dok. film)
  3. Dr. med. R. Allison: Vodič za roditelje: Kako odgojiti vlastitu kćer tako da razvije višestruke osobnosti

 

Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .