consuming_kids

Dokumentarni film o tome če­mu su danas djeca izlo­žena u Americi. Na žalost, zahvalju­jući "blagodatima" globaliza­cije stvar je odavna prešla gra­ni­ce Amerike i ne treba puno pro­nic­ljivosti za vidjeti da se te stvari događaju i oko nas, kao što i ne treba pu­no mašto­vi­tosti za zamisliti da ćemo uskoro svjedočiti i ono što se još nije počelo događati, a ob­ra­đeno je u filmu.

Trajanje filma je nešto više od 60 minuta, onoliko koliko tra­je prosječna epizoda popu­lar­ne sa­pu­nice ili svakako kraće od jedne nogometne utakmice. Od­lu­čite želite li uložiti toliko vremena i dobiti neke ideje o uzrocima simptoma koje već zasigurno primjećujete i kod svoje djece jer su izložena sve većim pritiscima na dnevnoj osnovi. Nema pokazatelja koji govore u prilog tome da bi se pritisak na njih mogao smanjiti.

Film bi roditeljima mogao pomoći i u objašnjavanju svojoj djeci da neke od njihovih tako jakih želja i zahtjeva u stvari nisu izvorno njihova već nametnuta od neumorne propagandne mašinerije koja stalno pomiče granice u svom nastojanju da bude što prisutnija sa svojim porukama u dječjim glavama i da na svoj način oblikuje njihove interese i kriterije po kojima su "face" i "cool", a sve u svrhu daljnjeg povećavanja profita.

27. minuta (Dr. prof. Juliet Schor, redovni profesor sociologije s Bos­ton College):

"Oni ih čak prate dok idu u kupaonice. Razgovarala sam puno ljudi koji su sjedili i promatrali djecu dok se kupaju i tuširaju, gledajući kako se koriste šamponom i sapunom, proizvodima za zdravlje i ljepotu, kako se ta kategorija naziva, kako bi nakon toga pisali izvještaje za njihove klijente što da učine s pakiranjem."

31. minuta (Dr. Michael Brody, dječji psihijatar):

"Izgovoriti ću to. Takvi propagandisti su vrlo slični pedofilima. U redu? Oni su stručnjaci za djecu. Ako želiš biti pedofil ili propagandist za djecu, trebaš znati s djecom i što će djeca poželjeti."

47. minuta (Dr. Michael Rich, Dječja bolnica Boston):

"To je ogroman, stotine milijuna dolara vrijedan biznis godišnje, koji prodaju zbog roditeljske nesigurnosti. U osnovi ostavljaju roditelje s mišlju da ako im ne nabave te stvari, da će njihova djeca zaostajati."

Producentski uvod

DJECA POTROŠAČI baca svijetlo koje očajnički trebamo na po­stupke neumorne propagandne mašinerije vrijedne više milijardi do­lara koja danas prodaje djeci i njihovim roditeljima sve od nezdrave hrane, preko nasilnih video igara i lažnih obrazovnih proizvoda do obi­telj­skih automobila.

Oslanjajuči se na uvide zdravstvenih djelatnika, zagovornika dječjih prava i ljudima iz te industrije, film se usredotočuje na eksplozivni porast dječje propagande u svijetlu deregulacije pokazujući kako propa­gand­isti za djecu koriste najnovija dostignuća psihologije, antro­po­lo­gije i neuroznanosti u preobrazbi američke djece u jednu od naj­moć­nijih i najprofitabilnijih potrošačkih demografija na svijetu. DJECA POTROŠAČI nas vraća prema sveukupnoj komercijalizaciji djetinjstva i postavlja neodložna pitanja o etici dječje propagande i nje­zinog utje­caja na zdravlje i dobrobit djece.

 

20.01.12: Link na skidanje filma s hrv. titlovima više nije dostupan.

Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .