Posljednja epizoda obrađuje učinke manipulativnih tehnika koje je Edward Bernays (Freudov nećak) ponudio korporativnoj Americi, koja ih je primijenila za ostvarivanje političkih ciljeva u doba tzv. masovne demokracije. Političarima je ponuđeno ispitivanje javnog mnijenja kroz testne grupe prevrtljivih birača (engl. swing voters) koji su, vođeni potrošačkim mentalitetom (uspješno usađenim od strane korporativne propagande), počeli gledati na političke opcije kao na proizvode u omiljenom supermarketu. Dobra ambalaža i obećanje da će ispuniti njihove (sebične) potrebe postao je odlučujući faktor kod izbora, a mijenjanje opcije sada se događalo onom lakoćom kojom se moglo promijeniti supermarket u kojem su do tada kupovali. Ovo je dovelo do opasne povratne sprege između primitivnih želja prevrtljivih glasača i izvršne vlasti (predsjednika) bez vlastite inicijative, što je, između ostaloga, 1996. u SAD rezultiralo ukidanjem jedne od temeljnih postavki organiziranog društva – socijalne skrbi.

Curtis portretira zbivanja oko Clintonove kandidature, kao i prenošenje dostignuća u Vel. Britaniju gdje su Laburisti na izborima 1997. doslovno iskopirali Clintonovu kampanju i doveli Tony Blaira na vlast.

Ova epizoda dodiruje i fenomen kontaminacije i daljnje korupcije ideala nekada poznatog kao "slobodni tisak", te nam pokazuje što se dogodilo u Vel. Britaniji dolaskom M. Thatcher na vlast, koja – vje­ru­ju­ći u slobodno tržište – daje novi zamah propagandnoj mašineriji. Pionir u ovom poslu je još jedan iz klana Freudovih, ovaj put riječ je o Matthewu Freudu koji je vješto spojio medijski eksponirane osobe (celebrities) i korporacije na način da su u pričama o njima promovirani proizvodi i usluge; korporacije su plaćale takve priče, ali su zauzvrat imale mogućnost utjecati na samu prezentaciju (tj. na uređivačku politiku). Ovo je bila izdaja osnovnih principa novinarstva, no izgleda da je ona "to je samo biznis, ništa osobno" i ovdje nadglasala tra­di­cio­nal­no novinarstvo.

 

20.01.12: Link na skidanje filma s hrv. titlovima više nije dostupan.

Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .