U drugom dijelu Curtis nas upoznaje s još jednom važnom osobom zaslužnom za planetarnu slavu Freudovih negativnih ideja o ljudskom biću – to je Anna Freud, njegova najmlađa kći. Ona je smatrala da mračne i opasne unutrašnje sile iz čovjekovog nesvjesnog možemo ne samo osvijestiti, nego i kontrolirati jačanjem ega. Do takvih zaključaka došla je eksperimentirajući na djeci svoje prijateljice, a da­nas se smatra suosnivačicom dječje psihologije.

Pored učinka Anninog pristupa na djecu, prikazani su i učinci psihoanalize na američku javnost, kada se za istu zainteresirala CIA i velike korporacije. CIA, gonjena hladnoratovskim impulsima, htjela je biti korak ispred tadašnjeg SSSR-a u kontroliranju i manipuliranju ljudskim bićima, pa je obilato sponzorirala različita istraživanja iz područja psihologije, od kojih Curtis prikazuje slučaj zloglasne Allen Memorial klinike, koju je osnovao i vodio dr. E. Cameron, tada predsjedavajući u američkoj psihijatrijskoj udruzi (APA), još i danas vodećoj organizaciji koja postavlja "reference" mentalnog zdravlja u SAD. Te reference u drugim se državama marljivo prepisuju, pozivajući se na APA-u kao vrhunac modernog znanstvenog pristupa.

Šokantni primjer dalekosežnih posljedica propagande na čitave narode dan je u primjeru Gvatemale i korporacije United Fruit Company (današnja Chiquita, čije banane najvjerojatnije jedete), kada se Freudov nećak E. Bernays (otac PR-a) prihvatio posla i učinio sve što je smatrao NEOPHODNIM da bi se sačuvali američki interesi (obzirom da je vjerovao kako su interesi velikog biznisa i Amerike je­dno­stavno nerazdvojivi).

U ovoj epizodi spomenut je i rad E. Dichtera, Freudovog kolege koji je postao vrlo uspješan nudeći svoje usluge korporacijama, u svrhu manipulacije potrošačima, a koje je njegov bivši kolega B. Schlackman racionalizirao na slijedeći način:

Potrošač može imati osnovne potrebe koje on ili ona ne razumije u potpunosti. Moraš znati koje su to potrebe kako bi u potpunosti iskoristio potrošača.

Je li pogrešno dati ljudima ono što žele uklanjajući njihovu obranu, pomažući da se ukloni njihova obrana?

 

20.01.12: Link na skidanje filma s hrv. titlovima više nije dostupan.

Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .